Choklad Donuts m. Vaniljglasyr
20.05.2023
Ugnsbakade donuts istället för friterade. Personlig preferens hos mig :)
- Mitt Saffrans donuts recept m. lingon- och vitchoklad glasering
ca 18 Donuts (om donuts formar används)
Ingredienser Donuts:
- 25g Smält smör
- 2msk Naturell olja (raps använder jag)
- 2 Ägg
- 2½dl Mjölk
- 1½dl Strösocker
- 5dl Vetemjöl
- 1dl Kako
- 1½msk Vaniljsocker
- 1tsk Salt
- 2tsk Bakpulver
Ingredienser Glasering:
- 2⅓dl Florsocker
- 1tsk Vaniljextrakt alt. ½msk Vaniljsocker
- 1-2msk Mjölk (addera utifrån tjocklek på glasyr)
Instruktioner:
- DONUTS
Vispa ihop ägg och socker tills de är porösa. Addera smält smör, olja, mjölk och blanda ihop allt tills det är en slät smet. - Addera de resterande Donuts ingredienserna. Rör om tills du får en len och något tjockare smet.
- Smörj donutform och fyll dem upp till ⅔ av formen med smet.
- Gräddas mitt i ugnen i 17min på 175°C. Låt svalna på ett galler.
- GLASYR
Addera florsocker och vaniljextrakt/socker i en bunke. Addera mjölk och rör om.
- Addera mer mjölk utifrån önskad tjocklek på glasyren, tänk på att den inte ska vara för rinnig! - Doppa dina donuts i glaseringen och låt det stelna. (Tips är att dubbel doppa. Doppa lägg åt sidan och doppa resterande, starta om med den du doppa först och doppa en gång till).
- Bara att servera eller frysa in!
- TIPS! Om du ska du frysa dem, värm de inte i mikron när du ska servera. Låt de tina av sig själv för bäst resultat.