Choklad Donuts m. Vaniljglasyr

20.05.2023

Ugnsbakade donuts istället för friterade. Personlig preferens hos mig :)
- Mitt Saffrans donuts recept m. lingon- och vitchoklad glasering

ca 18 Donuts (om donuts formar används)

Ingredienser Donuts:

  • 25g Smält smör
  • 2msk Naturell olja (raps använder jag)
  • 2 Ägg
  • 2½dl Mjölk
  • 1½dl Strösocker
  • 5dl Vetemjöl
  • 1dl Kako
  • 1½msk Vaniljsocker
  • 1tsk Salt
  • 2tsk Bakpulver

Ingredienser Glasering:

  • 2⅓dl Florsocker 
  • 1tsk Vaniljextrakt alt. ½msk Vaniljsocker
  • 1-2msk Mjölk (addera utifrån tjocklek på glasyr)

Instruktioner:

  1. DONUTS
    Vispa ihop ägg och socker tills de är porösa. Addera smält smör, olja, mjölk och blanda ihop allt tills det är en slät smet.
  2. Addera de resterande Donuts ingredienserna. Rör om tills du får en len och något tjockare smet.
  3. Smörj donutform och fyll dem upp till ⅔ av formen med smet.
  4. Gräddas mitt i ugnen i 17min på 175°C. Låt svalna på ett galler.
  5. GLASYR
    Addera florsocker och vaniljextrakt/socker i en bunke. Addera mjölk och rör om.
    - Addera mer mjölk utifrån önskad tjocklek på glasyren, tänk på att den inte ska vara för rinnig!
  6. Doppa dina donuts i glaseringen och låt det stelna. (Tips är att dubbel doppa. Doppa lägg åt sidan och doppa resterande, starta om med den du doppa först och doppa en gång till).
  7. Bara att servera eller frysa in!
    - TIPS! Om du ska du frysa dem, värm de inte i mikron när du ska servera. Låt de tina av sig själv för bäst resultat.